Как да избираме заешко месо, кои са подходящите подправки и защо и как да го мариноваме? Научете повече за избора и приготвянето на заешко месо.
Защо е полезно да ядем заешко?
Заекът има изцяло бяло месо, което значи, че съдържа по-малко холестерол. Това го превръща в чудесна алтернатива на пилешкото месо. Любопитен факт е, че заепшкото месо е с най-висок процент протеин и най-нисък процент мазнини от всички меса.
Когато купувате заешко месо, винаги гледайте цвета на месото - трябва да е свеж и розов и да не е започнал да потъмнява. Лесно ще познаете дали е развалено или не.
Ако купувате цял заек, задължително погледнете очите. Те трябва да са бистри и с ярък цвят.
Ако заекът се продава с бъбреците, вижте дали има тънък слой бяла мазнина около тях. Това означава, че животното е младо и здраво, т.е. месото ще е по-крехко и вкусно.
Когато заекът е див...?
Ако пък с помощта на приятели ловджии попаднете на див заек, желателно е предварително да го накиснете в марината около 12 часа. Маринатата е вода и оцет в съотношение 1:1. Към нея можете да добавите подправки по ваш вкус - бахар, черен пипер на зърна, черен пипер, сушени чушки. Лимоновият сок и соевият сос също са подходящо допълнение.
Съвети за приготвяне на заешко месо
Заешкото месо може да се приготви по всевъзможни начини, но имайте предвид, че при печене и пържене лесно може да стане сухо. Най-добрият начин да сготвите заешко месо е готвенето на бавен огън.
Не обезкостявайте заека. Готвенето с костите ще направи месото по-сочно и с доста по-богат вкус.
Чудесен начин да сготвите заешко е като го запечатате в чугунен тиган, след което да го залеете с вино, бульон или доматен сос и да оставите да къкри.
Подходящи подправки за заешко месо
- магданоз
- градински чай
- розмарин
- дафинов лист
- лимонова трева
- кориандър
- босилек
Ако имате възможност, използвайте свежи билки и подправки вместо сушени, когато готвите заешко месо.
Мариноване на заешко месо
Ако искате да добавите дълбочина на вкуса на заешкото месо, можете да го мариновате предварително. Подходящи съставки за мариноване на заешко месо са
червеното вино, комбинацията от мед и зехтин (или поотделно), мек на вкус
соев сос, чесън.
След като сготвите заешкото, можете да превърнете маринатата във вкусен сос на тиган. Особено добре пасват сосовете с вино, към които можете да добавите малко плодове (ябълки, круши, малини). Плодово-виненият гъст сос е чудесен комплимент към крехкото заешко месо.
Нужните продукти можете да откриете в нашия онлайн супермаркет.