Моята количка

Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължи с пазаруването

Как да се храним здравословно при ограничен бюджет - част 1ва

Как да се храним здравословно при ограничен бюджет - част 1ва

Факт е, че разходите за храна заемат основен дял от общия месечен разход на всяко едно средностатистическо домакинство. Статистиките в това отношение показват, че колкото по-ограничен е личният ни или семеен бюджет, толкова по-голяма става склонността ни да купуваме нездравословна храна. Това не се дължи единствено на схващането, че здравословната храна е скъпа, а предимно на убеждението, че нездравословната храна е евтина.

Хапваме готова или пакетирана храна за по-малко от 5 лева и си мислим, че това е възможно най-евтиният вариант за обяд, вечеря или междинно хранене. Така ли е в действителност обаче? Спестяваме ли, когато избираме храната си по един единствен критерий – цената?

Отговорът определено е не! Не само харчим много повече, но и поглъщаме много по-голямо количество храна, отколкото ни е нужно. Нездравословната храна не е евтина, тя само изглежда такава.

Парадоксално е, че в повечето случаи парите, които се харчат за всички нездравословни и "евтини" храни (пици, закуски, кроасани, понички, бисквити, солети, чипс, безалкохолни напитки) през седмицата, са достатъчни за закупуването на основните хранителни продукти, които да позволят здравословно хранене в продължение на месец.

Здравословно = Евтино

Истината е, че "здравословно" и "евтино" никога не са били две противоположни и несъвместими понятия. Когато т. нар. "junk food" и "fast food", които се отличават с ниска или никаква хранителна стойност, се премахнат от хранителния режим, спирате да хвърляте пари на вятъра.

Основни насоки за здравословно хранене при ограничени средства

1. Приготвяйте храната в къщи

Ако искате да се храните здравословно и евтино, то ще трябва да забравите за варианта, в който някой друг приготвя храната ви. Купувайки готова храна, няма как да бъдете напълно сигурни, че тя е наистина здравословна. Всеки път когато приготвяте храната си сами, имате пълен контрол над всичките й съставки от основните продукти до последната щипка сол. Разбира се, съществуват специализирани магазини и ресторанти, които гарантират качеството на храната, но това определено ще се отрази отрицателно на бюджета ви. Липсата на опит в готвенето въобще не е предпоставка да се отказвате, напротив, приемете го като предизвикателство, експериментирайте и имайте предвид, че това е умение, което ще ви е от полза през целия живот. Инвестирайте в уред за бавно готвене, приготвянето на храна с него е лесно, икономично и здравословно, освен това не ви задължава да стоите на котлона с часове.

2. Винаги планирайте разходите си за храна

Отделете 30 минути, за да решите какво ще бъде седмичното ви меню, потърсете информация в интернет и почерпете идеи за здравословни и вписващи се в седмичния ви бюджет ястия. По този начин ще се снабдите с продукти, които си подхождат и се консумират заедно, а не с такива, които ще бъдат забравени, докато не се развалят. Преди да се заемете със списъка от нужни продукти, проверете какво имате в наличност и съобразете менюто си с него. Ще ви от полза, ако направите и кратко проучване на пазара.

3. Пазарувайте разумно

Най-важното е да се придържате към първоначалния списък. Когато започнете да се храните здравословно ще разберете, че на много от щандовете се предлагат само нездравословни продукти. Така че не си губете времето в обикаляне на целия магазин, а се насочете само към онези с пълноценна храна. Винаги проверявайте етикета на продукта, за да разберете, дали съдържа консерванти, оцветители или вредни подсладители. Сравнявайки цените между различните марки, не гледайте само единичната цена, но и тази на килограм. В повечето случаи е много по-изгодно да вземете по-голяма (семейна) опаковка. Това, разбира, се важи само за дълготрайните хранителни продукти.

 

Очаквайте продължението на темата следващата седмица....

 

Разберете също така какви преимущества предоставя пазаруването на хранителни стоки от онлайн супермаркет.

 

Сайтът използва "бисквитки". Научи повече

Приемам (затвори)

Сайтът използва "бисквитки". Научи повече

Приемам (затвори)