Моята количка

Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължи с пазаруването

Три лесни и здравословни рецепти с овесени ядки.

Три лесни и здравословни рецепти с овесени ядки.

Овесени ядки с кисело мляко

oveseni qdki s mlqko

Може би най-често срещания и най-лесен вариант за приготвяне на овесени ядки. Подходящ е за закуска.

  • Съставки: 80 г овесени ядки; 150 г кисело мляко 2%; 80 г банан или друг плод по избор.

  • Начин на приготвяне: Изсипваш овесените ядки в паничка, заливаш ги с киселото мляко, разбъркваш добре, оставяш ги да се накиснат 10-15 минути, за да омекнат и след това нарязваш малко банан или друг плод по твой избор. Бележка: За да попият ядките максимално добре, някои хора предпочитат да ги оставят накиснати в млякото за през нощта.

  • Приблизителна хранителна стойност: 460 ккал; 16 г белтъчини; 9 г мазнини; 78 г въглехидрати.

Овесени палачинки с мед

oveseni qdki palachinki

Ако имаш време и желание за нещо по-интересно и още по-вкусно – препоръчвам ти да си направиш овесени палачинки. Те са и моят любим вариант за консумация на овесени ядки.

  • Съставки: 1 яйце; 3 белтъка; 60 г овесени ядки; 2-3 г какао; 1 ч.л. мед.
  • Начин на приготвяне: Яйцето, какаото и белтъците се разбъркват добре в купичка. Овесените ядки се смилат с блендер, до получаване на едро брашно. Или можеш да използваш фини овесени ядки. Добавяш смлените ядки към яйчената смес и разбъркваш добре. От сместа се оформя 1 или повече палачинки в размер по избор, които се изпичат на незалепващ тиган. Готовите палачинки можеш да овкусиш с лъжица мед.
  • Приблизителна хранителна стойност370 ккал; 21 г белтъчини; 10 г мазнини; 49 г въглехидрати.

Бисквити с овесени ядки

oveseni qdki biskviti

Ето и едно малко по-нестандартно решение. В този вид овесените ядки стават подходящ вариант за междинно хранене или просто здравословен десерт.

  • Съставки: 1 ч.ч. (150 г) овесени ядки; 2 средни банана; 15-20 г стафиди или ситно нарязани ядки; мед.
  • Начин на приготвяне: Изсипваш овесените ядки в голяма купа. Нарязваш бананите и ги добавяш към овеса, заедно със стафидите или ситно нарязани сурови ядки. Добавяш и 1-2 ч.л. мед (на вкус). Намачкваш и объркваш всичко, докато сместа стане на своеобразно тесто. След това, с помощта на голяма лъжица, оформяш сладките, редиш ги в тава, върху хартия за печене и изпичаш на 180-200 градуса за 10-15 мин. или докато стегнат (зависи от фурната).
  • Приблизителна хранителна стойност за порция от 90 г (~3 бисквити): 221 ккал; 5,6 г белтъчини; 3 г мазнини; 43 г въглехидрати/

В заключение

Овесените ядки са много полезна и приятна за консумация храна, стига да знаеш как и в какво количество да ги приемаш. Независимо от целта ти, те лесно ще намерят място в твоя хранителен режим и ще можеш да се възползваш от многото им полезни качества.

Показаните рецепти в статията са на Страхил Иванов.

Сайтът използва "бисквитки". Научи повече

Приемам (затвори)

Сайтът използва "бисквитки". Научи повече

Приемам (затвори)