Моята количка

Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължи с пазаруването

Съвети за прането, с които дрехите ви ще бъдат винаги свежи

Съвети за прането, с които дрехите ви ще бъдат винаги свежи
 

Прането вероятно е една от най-скучните домашни работи, но няма начин да я заобиколи.. и въпреки, че днес разполагаме с все по – усъвършенствани перални машини, процесът не може да се нарече „любим“. Според статистика, цитирана от Bright Side жените средно прекарват около 17 минути на ден в пране. От изданието ни споделят някои трикове, които могат значително да намалят времето, което инвестирате за сортиране, пране и сушене на прането и правят дрехите блестящи и ухаещи

 

1. Използвайте вода за уста за почистване на пералната машина.

Пералните машини трябва да се дезинфекцират редовно, за да функционират на ниво. Има специални препарати, които можете да купите за почистване, но и обикновената вода за уста върши работа. Просто добавете половин чаша в чашката за перилния препарат и пуснете на пълния цикъл на пране. Гъбички, плесени и вредни бактерии ще бъдат унищожени.

2. Използвайте специални торбички при пране на чорапи.

Много хора са били в ситуация, когато чорапите им са изчезнали в пералната машина. Ето защо е добре да инвестирате в торбички, в които да слагате чифтовете на всеки член от семейството. Така няма да се налага да ровите, за да ги групирате.

3. С няколко таблетки аспирин ще избелите дрехите.

Някои хора избягват носенето на бели дрехи, защото често се появяват жълти петна от пот. Ако се страхувате, че ще съсипете хубава бяла риза, имаме добри новини за вас! Само с няколко таблетки аспирин в пералната машина може да избелите дрехите, благодарение на салициловата киселина.

4. Не сушете дрехите прекалено много

Дрехите, които са пресушени, е много трудно да бъдат изгладени, защото тъканта става устойчива на топлинно въздействие. По-лесно е да се изгладят влажните дрехи, но ако сте ги оставили прекалено дълго на сушилката, поръсете с вода.

5. Използвайте бебешки шампоан за възстановяване на свитите дрехи

Това може да звучи странно, но бебешки шампоан или балсам може да върне свитите дрехи до оригиналния им размер. Просто добавете малко от него в съд с топла вода и оставете да се накиснат за 10-15 минути. След това ги подсушете с кърпа и ги поставете хоризонтално, за да се изсушат напълно.

6. Не използвайте омекотител, когато перете бяло пране

Опитните домакини не препоръчват добавянето на омекотител, когато перете нещо бяло, защото може да доведе до оцветяване. Освен това, ако използвате белина, съставките в омекотителят могат да неутрализират действието й.

7. Не сортирайте дрехите само по цвят.

Не сортирайте дрехите само по цвят, а по плътността на тъканта. Тежките тъкани абсорбират повече вода от по-леките. Ето защо препаратът се измива в различна степен. За това има само 2 изключения:

Белите дрехи винаги се перат отделно.

Температурата не трябва да е по-висока от 40 градуса или дрехите с различни цветове ще загубят наситеността си.

8. Сложете топки от фолио в пералната машина.

За да избегнете статичното електричество в дрехите, поставете няколко топки от фолио в пералната машина. Те ще абсорбират статичния заряд.

9. Използвайте крем за бръснене, за да премахнете петна от грим.

Понякога е невъзможно да се отървете от петна от грим, тъй като някои основи и някои видове червило могат да захабят тъканта. Опитайте да махнете петното, като сложите малко обикновен крем за бръснене и изперете както обикновено.

10. Перете шапките в съдомиялната машина.

За да сте сигурни, че шапката няма да загуби формата си, не я перете в пералната машина. Решението е просто - можете да го направите в съдомиялната. Поставете я на най-горния рафт и пуснете на нормален цикъл.

11. Използвайте студена вода за пране на мръсни чорапи.

Не е добре да перете чорапите в гореща вода, защото по-голямата част от мръсотията (като потта) се основава на протеини. Ако перете с много гореща температура, тя винаги ще остане във чорапите. Ето защо, използвайте студена вода.

12. Отстранете упорити петна със сешоар.

За да се отървете от старите петна, например от трева, пръст или сок, може да ги нагреете със сешоар и да сложите малко перилен препарат на място. След това сложете облеклото в пералната машина. Загряването на петна ще помогне на съставките на детергента да работят по-ефективно.

Сайтът използва "бисквитки". Научи повече

Приемам (затвори)

Сайтът използва "бисквитки". Научи повече

Приемам (затвори)