Моята количка

Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължи с пазаруването

Червените боровинки са мощен антиоксидант

Червените боровинки са мощен антиоксидант

Червената боровинка е вечнозелен малък полухраст, с червени плодчета. Освен тях, за лечебни цели се събират и листата на растението. Храстът може да бъде намерен по каменливи поляни и в иглолистни гори.

Червените плодчета на боровинката са изключително полезни за здравето. Те са богати на така важните за човека омега-3 и омега-6 мастни киселини, витамини, микроелементи, минерали, дъбилни вещества, флавоноиди и още много други.

Наличието на дъбилни вещества от катехинов тип в растението се понасят по-добре от тези в други плодове. Дъбилните вещества са едни от най-силните антиоксиданти. Те са 40-60 пъти по-ефективни от токоферолът, най-често срещаната форма на витамин Е. Така, активността на витамин А в червените боровинки ефективно неутрализира действието на свободните радикали, способстващи за зараждането на редица болести, включително рак.

Повече от 20 милиона в Европа използват червената боровинка именно като антиоксидант. В САЩ пък червените плодчета са сред най-консумираните храни, поради своя капацитет за обезвреждане на кислородните радикали от 9.600 единици за 100 г. Те имат и антисептични свойства.

 
Ползи от Червени Боровинки

При червените боровинки впечатление правят и изключително високите количества желязо, в съчетание с ниския гликемичен индекс.

Различните антоцианини, проантоцианидини, танини и фитохимикалите пеонидин и кверцетин в червената боровинка редуцират риска от рак. Това става, като инхибират метаболизма на раковите клетки вътрешно. Освен това е установено, че имат и забележителна положителна роля при болестта на Алцхаймер и други невро-дегенеративни изменения, свързани със стареенето.

Листата на червената боровинка също се използват за лечение. Най-често се прилагат при възпаление и камъни в пикочните пътища като пикочогонно и противовъзпалително средство. Танините предпазват от инфекции на уринарния тракт, тъй като действат защитно срещу бактериите.

Приемът на пресни червени боровинки понижава холестерола и регулира липидно ниво в кръвта. По този начин действа благоприятно на сърцето и кръвното налягане. Сокът от червени боровинки пък съдържа високомолекулния химичен компонент, способен да сведе до минимум рискът от образуване на зъбни плаки и кариеси.

Сайтът използва "бисквитки". Научи повече

Приемам (затвори)

Сайтът използва "бисквитки". Научи повече

Приемам (затвори)